Skip to main content

Als onze pup heeft gegeten of geslapen en daarna begint te snuffelen, dan moet je hem zo snel mogelijk opnemen en hem buiten, op de voorziene plaats, neerzetten om hem zijn behoefte te laten doen. Eenmaal hij dit gedaan heeft wordt hij daarvoor uitbundig beloond. Als hij, per ongeluk, toch binnen zijn behoefte aan het doen is moet je hem bij zijn nekvel nemen en kortaf NEEN zeggen, waarna je hem opneemt en hem buiten op de voorziene plaats neerzet om verder te doen. Als hij dan zijn behoeft gedaan heeft moet je hem uitbundig belonen. Het heeft geen zin om de pup te straffen als hij in huis gedaan heeft. Zoals reeds gezegd is de hond een momentdier en loop je het risico om goed gedrag, zoals naar je toekomen als je hem roept, te bestraffen.

Als een pup in zijn mandje gaat slapen, is dat een teken dat hij rust nodig heeft. Stoor hem dan ook zo weinig mogelijk. Zodra hij uitgerust is kan je immers terug met hem bezig zijn. Je kunt hem wel belonen met een rustige stem zoals: "Dat is flink liggen" of " Dat is flink blijven".

Geef de hond afwisselend speelgoed, dat bevordert zijn ontdekkingszin en zal ook voorkomen dat de pup zich gaat vervelen en zich, als hij binnen zit, op bijv. de meubels gaat uitleven, met de nodige gevolgen vandien.. Geef de pup bijvoorbeeld vandaag twee stukken speelgoed, waarna men de volgende dag daarvan één wegneemt en daarvoor een ander in de plaats geeft. Zo doe je dat elke dag totdat je alle speeltjes aangeboden hebt en weer bij zijn eerste speeltje herbegint. Zo zal bij steeds geïnteresseerd blijven in zijn eigen spullen.