Skip to main content

Hoopers

Hoopers is een relatief jonge sport, eigenlijk afgeleid van agility, maar dan veel minder fysiek belastend voor de hond. De hond rent vloeiende lijnen in een parcours dat bestaat uit boogjes ('hoops'), tonnen, korte tunneltjes en hekjes waarbij er niet gesprongen hoeft te worden.

Elke hond kan zijn energie kwijt bij Hoopers, ook oudere honden die het, na een mooie carrière in een andere discipline, wat rustiger aan moeten doen. Hoopers vraagt wel een geestelijke inspanning van de hond, maar geen fysieke overbelasting.

Hoopers is geschikt voor alle geleiders. Ook deze met een fysieke beperking. Door middel van Lichaams- en stem commando’s wordt de hond gestuurd en ontstaat er, door training, een mooie samenwerking tussen hond en baas.

Omdat de hond op afstand gestuurd (gehandled) wordt, is dit voor de hond een extra mentale uitdaging en is een hoge mate van meedenken vereist.

In onze club is het de bedoeling dat wij met de toestellen van Hoopers creatief leren omgaan.  Dit wil zeggen verschillende opstellingen aanleren volgens de regels van Hoopers. Dit puur recreatief.  Het is niet de bedoeling wedstrijdgerichte opstellingen te gaan aanleren.

Om met  Hoopers te kunnen beginnen, moet men geslaagd zijn bij de overgang van B naar C in de discipline gehoorzaamheid.  Men kan Hoopers ook combineren met een andere discipline in onze hondenschool (gehoorzaamheid, agility of recreanten), dit in overleg met de instructeurs.